RC X-UFO & FMS szimulátor ASTLAB © 2006 X-UFO FMS összekötés


Hogyan kössük össze az X-UFO távirányítóját a számítógéppel?
Change to english version


Az X-UFO aranyos kis játék, és mivel elég sokba kerül, kár lenne érte, ha mindjárt az első felszállásnál a gravitáció kerülne ki győztesen a buliból. Ha az ember kezdő, igen könnyen odaverheti, és sajnos a gyártó nem tette lehetővé, hogy a hozzá adott távirányítót számítógépes szimulátorra lehessen kötni, amivel a repülési gyakorlat megszerezhető. Van a távirányítón ugyan egy 3.5-ös jack csatlakozó, ide lehet dugni egy kábelt amivel egy másik ugyanilyen távirányítóval tréner segítségével tanulhatunk. Azonban ezen a kimenten a tréner gomb megnyomásakor csak egy logikai nulla szint jelenik meg. Ebből azt a gyanús következtetést vontam le, hogy nem csak ugyan ilyen, de frekvenciaazonos távirányító is kell a tréninghez, és ez a csatlakozó semmi mást nem csinál mint a gomb állapotától függően hol az egyik, hol a másik távirányító rádiókimenetét engedélyezi.

Igy kénytelen voltam a rádióba belepiszkálni, ahhoz hogy pl. az FMS szimulátorhoz illeszteni lehessen. Ha szimulátorozni akarsz, fogd tehát Te is a csavarhúzót és az elemek kivétele után szedd szét a távirányítót. Miután a csavarok kijöttek, a két oldalsó lapját kell finoman megnyomni, mert itt mindkét oldalon még körmök tartják össze a dobozt.A doboz alján találsz egy panelt, ennek a bal sarkában a kvarctól is balra van egy P65-jelű pont, ebből egy darab sehova se menő alkatrészláb áll ki. Ez az a pont ahol a PPM jel belehasít az adó részbe. Fogj egy vékony kéteres kábelt, az egyik felét forraszd ide, ez a meleg pont (jel), a másikat pedig az elemcsatlakozó negativ pontjára (föld). A negatív a fekete szinű drót. A madzagot az SW9 csatlakozójánál fűzd át, annak a vezetékével párhuzamosan vezesd előre és a fogantyú melletti résen át húzd ki a dobozból majd rakd össze a dobozt. (Ha nem találsz árván meredező alkatrészlábat a P65 felirat mellett, akkor a panelt ki kell szerelni és a kátránnyal leöntött körbelábú vezérlőagy P65 csatlakozójára kell forrasztani az egyik drótot, a másik értelemszerűen a negatívra megy ebben az esetben is.) A drót végére tetszőleges csatlakozót szerelhetsz fel, pattintósat, vagy lengő JACK-aljzatot, esetleg RCA-t. Az igy keletkezett dugóhoz készítsd el a printer portra csatlakozó kábelt.

A Parallel Port Joystick drivert és az FMS szimulátort szintén a Gyöngyösi modellezőklub oldaláról töltheted le.

Itt van egy X-UFO modellfile az FMS-hez, vagy egy tök hasonló 4 propelleres szörnyűség.


FIGYELMEZTETÉS!

Annak ellenére, hogy amit itt leírva látsz, az tökéletesen működik, a rádiótávvezérlőbe való szakszerűtlen belepiszkálás annak tönkremeneteléhez vezethet! Az átalakítással járó felelősséget tehát magadnak kell vállalnod.
Nálam a következő beállítások váltak be:


WIN2000-Control Panel-Paralel Port Joysticks-LPT1: PPM Radio Control tx Joystick 1-Mapping-Modify the mapping this controller,Next:FMS-Controls-Analog Control-Joystick interface-Mapping/Calibration:© HA5AST | Főoldal | Szervó teszter | Modellirányító rádió | Modellek