RC modellirányítás ASTLAB © 2005


2 csatornás RC szervó teszter


Amikor modelleket építünk, sokszor nagyon hasznos tud lenni egy szervó teszter. Így a rádióvevő beszerelése, táp alá helyezése és az adó bekapcsolása nélkül tesztelhető a beépített szervó és a hozzá tartozó mechanika működése. Ez a kis ketyere lehetővé teszi, hogy a szervók két végállását, középállását egyetlen kapcsolással megállapítsuk, a közbenső pozíciókat pedig potméterek segítségével állíthassuk be. Természetesen a szervók forgásiránya is választható. Az impulzus szélességet szintén állíthatjuk az üzemmódkapcsoló megfelelő állásba helyezésével, ami csatornánként különbözhet is. A tartomány nagyságát bekapcsoláskor olvassa be a készülék, ezután az üzemmódokat tudjuk váltani a tolókapcsolókkal.


A doboz egy viszonylag egyszerű elektronikát rejt. A mikrokontrollerből fejlesztett RC-SET2-M (IC3) típusú IC-t néhány alkatrésszel kell csupán kiegészíteni. Az alkatrészek nagy része csatlakozók segítségével bekötött tolókapcsoló, és a bemeneti lábakhoz csatlakoztatott lebegésgátló ellenállás. A potméterek pozícióit egy AD átalakító (IC2) olvassa be.


A kapcsolási rajz alján egy kapcsolóüzemű tápegység látható, ez lehetővé teszi, hogy 7-25 V tartományban kaphasson a készülék tápot, így 9V-os elemről és hálózati adapterről is üzemeltethető. A CSXX jelzésű csatlakozók olyan pattintós tüskecsatlakozók, amelyeket csak egyirányban lehet bedugni.

Beültetési rajz Alkatrészlista

A bal oldali csatlakozók 1-es lába a legfelső láb, a jobb oldaliaké pedig fordítva pattintandó be. A potméterek csúszkája CS7 és CS10-en a középső csatlakozópontra kötendő. Az SO1 és SO2 kimenetek csatlakozói 90 fokos tüskesorból levágott 3 pólusú csatlakozók, ezeknek akkora nyílást kell hagyni a dobozon, hogy a szervók csatlakozói a rádugáskor elférjenek. A panelon minden alkatrészt fektetve kell szerelni, így a szerkentyű egy viszonylag lapos műanyag dobozba bele fog menni.


A robotokat is könnyen ki lehet nyírni. Így csináld:
mt-series fartlops youtube link YWEc09nQsAA

© HA5AST | Főoldal | Modellirányító rádió | Modellek | X-UFO & FMS