RC modellirányítás ASTLAB © 2005

Az RC430-XXX modellirányító chipset elemei


1. Az IC-k és funkcióik

2. A chipset-ből felépíthető adó rendszertechnikai vázlata

3. A chipset-ből felépíthető vevő rendszertechnikai vázlata

4. Az IC-k lábkiosztása

5. Frekvenciatáblázat


1. Az IC-k és funkcióik

A chipset összesen 8 darab integrált áramkört tartalmaz, amelyekből maximum 16 csatornás adók és vevők építhetők. Mivel az irányítási feladat igen sokrétű, és a végrehajtáshoz igen kevés idő áll rendelkezésre, a feladatot több integrált áramkörből felépített osztott intelligenciás rendszerrel lehet optimálisan megoldani. A rendszer elemei tehát a következők:


Tipusjelzés Funkció
RC430-TXC Adó vezérlő
RC430-RXC Vevő vezérlő
RC430-MCC Elsődleges irányítópult vezérlő
RC430-LCC LCD kijelző vezérlő
RC430-ECC Másodlagos irányítópult vezérlő
RC430-SEC Szervó vezérlő
RC430-DMC DC motor vezérlő
RC430-DOC Digitális kimenet vezérlő

2. A chipset-ből felépíthető adó rendszertechnikai vázlata

A 16 csatorna vezérlése technikailag megoldott ugyan, de kinek van a kezén annyi ujj, hogy 16 kezelőszervet tudjon egyszerre mozgatni velük? Ezért a chipset tartalmaz egy MCC (Master Console Controller) IC-t amely 10 csatornához tartozó kezelőszerv információit tudja leolvasni, illetve egy ECC (External Console Controller) IC-t amely szintén 10 csatorna információit olvassa le. Ezzel két kezelőegységet tudunk létrehozni, ahol már két ember könnyen tudja egyszerre irányítani a 16 csatornát. Most biztos felmerül a kérdés benned kedves olvasó, hogy 10+10 az nem egyenlő 16. Igen ez igaz, és az egyenlőtlenség megoldása a következő: Az MCC tartalmaz egy digitális crossconnectort amivel kiválaszthatjuk hogy az elküldött frame-ben az egyes csatornákhoz melyik kezelőszerv tartozik, belértve az ECC által olvasott csatornákat is, ha az ECC-t használjuk. Az ECC által küldött frame 8 csatorna információját tartalmazza, és a Control selector jumperrel választhatjuk ki, hogy melyik kezelőszervek adatai legyenek benne az elküldött 8-ban. Legvégül tehát az MCC crossconnectorával választhatunk az elsődleges és a másodlagos pulton levő összes kezelőszerv közül maximum 16-ot.
Az MCC-ECC megoldással elérhetjük azt is, hogy ketten két különböző modellt irányítunk ugyanazon a frekvencián, vagy egy nagyon bonyolultat. Az ECC használata nem kötelező, ekkor a maximális irányítható csatornaszám 10. Az MCC tartalmazza mindazt a tudást ami ezeken túl a csatornák trimmeléséhez, az adatok memorizálásához, a rádiófrekvencia beállításához, a kimenő teljesítmény beállításához kell. Ezeket a beállításokat az MCC egy menürendszer segítségével biztosítja, amit a rotary encoderrel lehet vezérelni. Az információk megjelenítését kétsoros alfanumerikus kijelző teszi lehetővé. A kijelző vezérlését az LCC (LCD Controller) IC végzi. A digitális rádió (TX) buta jószág, neki a TXC (Transmitter Controller) mondja meg, hogy hogyan kell működnie. A TXC ütemezi a framek adását és szinkronizálja az MSYNC vonalon az MCC működését. Az MCC szinkronizálja az EPSYNC vonalon az ECC-t, ami az ESB (External Serial Bus) vonalon küldi az adatokat. Az MCC LCC TXC az ISB-n (Internal Serial Bus) kommunikálnak egymással.

Vizsgáljuk meg most az adás idődiagramját. Az adás ütemezését az MSYNC (Master Syncron) jel végzi. Az MSYNC hatására a rendszer 20 ms -onként ad egy komplett framet. Ebből az következik, hogy a csatornák leolvasása másodpercenként ötvenszer megtörténik. Az is látszik, hogy amig egy frame adása folyik, addig a következő frame-hez tartozó adatokat olvassa le a rendszer. Erre azért van szükség, hogy beleférjünk a 20 ms-os periódus időbe. Ennek a módszernek van egy elhanyagolható hátránya: ez pedig az, hogy az adattovábbítás 1 frame idejű un. digitális késést fog szenvedni. Ez a késés azonban nem érezhető így nem kell foglalkozni vele.

Az adás folyamata tehát a következő: A TXC által adott MSYNC hatására az előző periódusban leolvasott csatorna adatokat az MCC az ISB buszon keresztül továbbítja a TXC-nek. A TXC csomagot formál belőle és 9600 baud sebességgel leadja a rádión keresztül. Az MCC a TXC vel való kommunikáció után leolvassa a saját kezelőszerveinek pillanatnyi adatait, majd ha van ECC azt az EPSYNC vonalon ugyan erre utasítja. Az ECC leolvassa a saját kezelőszerveihez tartozó pillanatnyi adatokat és az ESB buszon közli azokat az MCC-vel. Az MCC ezután megvárja az újabb MSYNC megérkezését és a folyamat kezdődik előről.3. A chipset-ből felépíthető vevő rendszertechnikai vázlata

A vevő oldal felépítése valamivel egyszerűbb mint az adóé. Itt is van egy digitális rádió ami veszi a frame-ket. A rádiót az RXC (Receiver Controller) IC vezérli. A rádió frekvenciabeállítását a BCD encoderrel lehet megtenni. Az RXC a vett framekről megállapítja, hogy sérülésmentesek-e, és ha igen, akkor továbbítja őket az ISB (Internal Serial Bus) vonalon a SEC (Servo Controller), a DMC (DC Motor Controller), illetve a DOC (Digital Output Controller) IC-k felé.
Az RXC után maximum 2 SEC, 2 DOC és 4 MOC vezérlő kapcsolható. A SEC nél a blokkválasztó bemenettel lehet kiválasztani, hogy a frame első vagy második 8 csatornához tartozó adatait alakítsa a boltban kapható gyári szervók működtetéséhez használható formára. A DOC illetve DMC esetében jumperekkel lehet állítani, hogy a frame-ben hanyadik csatornához tartozó információt alakitsa át digitális kimenetté, illetve DC motor vezérléshez szükséges PWM jellé. Ha például egy négycsatornás rádiót akarunk csinálni ami két szervót és két DC motort működtet, akkor ehhez az RXC mögé 1 SEC és két DMC áramkört kell kapcsolni. A szervók vezérléséhez az első két csatornát használjuk. A harmadikra jumpereljük az egyik DMC-t, a negyedikre a másikat. Így természetesen a SEC harmadik és negyedik kimenetére helyezett szervó párhuzamosan működtetésre kerülne az első illetve a második DMC-vel, de mivel ezt most szervókimenetként úgysem használjuk így nem is érdekes. A vevő tehát modulrendszerűen felépíthető, az adott igényeknek megfelelően.

Vizsgáljuk meg a vétel idődiagramját. A 16 csatorna adatainak feldolgozása és a végrehajtó szervek vezérlése csak úgy fér bele 20 ms-ba, ha a vett frame párhuzamosan feldolgozásra kerül a vételt követően. Ha pontosan végig követjük a vétel menetét, akkor a következőket látjuk: A vett frame ellenőrzés után továbbitásra kerül az ISB buszon keresztül a végrehajtás vezérlők felé. Mivel A SEC, a DOC és a DMC egyszerre kapja meg a frame-t, egyszerre meg is kezdik az értelmezést és a végrehajtó szervek vezérlését.

A diagramból látható, hogy a SEC1 O1 és a SEC2 O1 az első és a kilencedik szervócsatornát egyszerre kezdik el vezérelni. A további 2x7 csatorna vezérlése folyamatos, az egyiket rögtön követi a másik, igy a 16 csatorna vezérlési ideje maximum 16 ms ideig tart 32 helyett. Természetesen az ISB frame megérkezése után a DOC rögtön felülírja a kimeneteit, és a DMC is ekkor váltja a motor vezérléséhez szükséges jeleket. Ebből az ábrából is látszik, hogy amig egy frame vétele folyik, addig az előző frame-hez tartozó utasításokat hajtják végre a különböző vezérlők. Ebből következik, hogy az 1 frame idejű digitális késés itt is bekövetkezik. Összességében az adónál leírtakat is figyelembe véve 40 ms késésben van a végrehajtás a kezelőszerven beadott mozdulathoz képest, de ez oly csekély, hogy nem zavaró, sőt nem is vehető észre.4. Az IC-k lábkiosztása

Ebben a pontban az IC-kről katalóguslap szerű összefoglalást olvashatsz. A funkciók részletes ismertetését valamint az IC-k összekötésének értelmezését a példaként megépített adó és vevő leírásánál fogod megtalálni.RC430-TXC adóvezérlőVCC max 5V DC
Csak 22.1184 MHz-es kvarc használható
A TLO kimenet közvetlenül meg tud hajtani egy ledet.
Az MSO aktív szintje L
A rendszer elemeinek az XT2 lábról kell órajelet adni
Kivezetés Név Funkció
1 RST Reset
2 ISB Belső soros busz bemenet
3 TXD Adóvonal a rádió felé
4 XT2 Kvarc csatlakozás 2
5 XT1 Kvarc csatlakozás 1
6 NC Nincs funkció hozzárendelve
7 NC Nincs funkció hozzárendelve
8 NC Nincs funkció hozzárendelve
9 MSO Master synchron kimenet
10 GND Tápfeszültség bemenet
11 TLO Adásjelző led kimenet
12 NC Nincs funkció hozzárendelve
13 NC Nincs funkció hozzárendelve
14 NC Nincs funkció hozzárendelve
15 NC Nincs funkció hozzárendelve
16 TCLK Rádióvezérlő órajel kimenet
17 TDAT Rádióvezérlő adat kimenet
18 TALE Rádióvezérlő engedelyézés kimenet
19 NC Nincs funkció hozzárendelve
20 VCC Tápfeszültség bemenet

RC430-LCC LCD display vezérlőVCC max 5V DC
Ajánlott kijelző DISPLATECH 162B
A világításvezérléshez tranzisztoros kapcsolót ajánlott használni
Az LLG aktív szintje L
A LD7 lábat 150 pF-al hidegíteni kell
Kivezetés Név Funkció
1 RST Reset
2 ISB Belső soros busz bemenet
3 NC Nincs funkció hozzárendelve
4 NC Nincs funkció hozzárendelve
5 XCLK Órajel bemenet
6 LEA LCD engedélyező kimenet
7 LLG LCD világítás vezélő kimenet
8 LRS LCD Regiszterválasztó kimenet
9 LRW LCD irás/olvasás vezérlő kimenet
10 GND Tápfeszültség bemenet
11 NC Nincs funkció hozzárendelve
12 LD0 LCD adatvezeték bit 0
13 LD1 LCD adatvezeték bit 1
14 LD2 LCD adatvezeték bit 2
15 LD3 LCD adatvezeték bit 3
16 LD4 LCD adatvezeték bit 4
17 LD5 LCD adatvezeték bit 5
18 LD6 LCD adatvezeték bit 6
19 LD7 LCD adatvezeték bit 7
20 VCC Tápfeszültség bemenet

RC430-MCC Elsődleges kezelőpult vezérlő


VCC max 5V DC
A PRGS kivezetést 4.7KOhm-al VCC-re kell kötni

A DSI bemenetekhez a következő kapcsolást kell használni:
Kivezetés Név Funkció
1 ACLK ADC órajel kimenet
2 TXSW Adáskapcsoló bemenet
3 LBCI Tápfesz ellenőrző bemenet
4 ECCI Másodlagos vezérlő ellenőrző bemenet
5 NC Nincs funkció hozzárendelve
6 NC Nincs funkció hozzárendelve
7 NC Nincs funkció hozzárendelve
8 EPS Másodlagos kezelőpult szinkron kimenet
9 RST Reset
10 ESB Külső soros busz bemenet
11 ISB Belső soros busz kimenet
12 MSI Master synchron bemenet
13 I2CC I2C busz órajel
14 I2CD I2C busz adat
15 RESW Rotary encoder kapcsoló bemenet
16 REIB Rotary encoder B érzékelő bemenet
17 REIA Rotary encoder A érzékelő bemenet
18 NC Nincs funkció hozzárendelve
19 XCLK Órajel bemenet
20 GND Tápfeszültség bemenet
21 AD1D ADC1 adatvonal
22 AD1C ADC1 chip select
23 AD2D ADC2 adatvonal
24 AD2C ADC2 chip select
25 AD3D ADC3 adatvonal
26 AD3C ADC3 chip select
27 AD4D ADC4 adatvonal
28 AD4C ADC4 chip select
29 NC Nincs funkció hozzárendelve
30 NC Nincs funkció hozzárendelve
31 PRGS Program kiválasztó bemenet
32 DSI7 Digitális kapcsoló bemenet 7
33 DSI6 Digitális kapcsoló bemenet 6
34 DSI5 Digitális kapcsoló bemenet 5
35 DSI4 Digitális kapcsoló bemenet 4
36 DSI3 Digitális kapcsoló bemenet 3
37 DSI2 Digitális kapcsoló bemenet 2
38 DSI1 Digitális kapcsoló bemenet 1
39 DSI0 Digitális kapcsoló bemenet 0
40 VCC Tápfeszültség bemenet

RC430-ECC Másodlagos kezelőpult vezérlő


VCC max 5V DC
Csak 22.1184 MHz-es kvarc használható
A PRGS kivezetést 4.7KOhm-al VCC-re kell kötni
CS1=L CH7 - AD40; CS1=H CH7 - DS0-7;
CS2=L CH8 - AD41; CS2=H CH8 - DS8-15;
CS3,CS4 kötelezően L

A DSI bemenetekhez a következő kapcsolást kell használni:
Kivezetés Név Funkció
1 DSI8 Digitális kapcsoló bemenet 8
2 DSI9 Digitális kapcsoló bemenet 9
3 DSI10 Digitális kapcsoló bemenet 10
4 DSI11 Digitális kapcsoló bemenet 11
5 DSI12 Digitális kapcsoló bemenet 12
6 DSI13 Digitális kapcsoló bemenet 13
7 DSI14 Digitális kapcsoló bemenet 14
8 DSI15 Digitális kapcsoló bemenet 15
9 RST Reset
10 NC Nincs funkció hozzárendelve
11 ESB Külső soros busz kimenet
12 ACLK ADC órajel kimenet
13 EPS Külső szinkron bemenet
14 CS1 Csatorna választó bemenet 1
15 CS2 Csatorna választó bemenet 2
16 CS3 Csatorna választó bemenet 3
17 CS4 Csatorna választó bemenet 4
18 XT2 Kvarc csatlakozás 2
19 XT1 Kvarc csatlakozás 1
20 GND Tápfeszültség bemenet
21 AD1D ADC1 adatvonal
22 AD1C ADC1 chip select
23 AD2D ADC2 adatvonal
24 AD2C ADC2 chip select
25 AD3D ADC3 adatvonal
26 AD3C ADC3 chip select
27 AD4D ADC4 adatvonal
28 AD4C ADC4 chip select
29 NC Nincs funkció hozzárendelve
30 NC Nincs funkció hozzárendelve
31 PRGS Program kiválasztó bemenet
32 DSI7 Digitális kapcsoló bemenet 7
33 DSI6 Digitális kapcsoló bemenet 6
34 DSI5 Digitális kapcsoló bemenet 5
35 DSI4 Digitális kapcsoló bemenet 4
36 DSI3 Digitális kapcsoló bemenet 3
37 DSI2 Digitális kapcsoló bemenet 2
38 DSI1 Digitális kapcsoló bemenet 1
39 DSI0 Digitális kapcsoló bemenet 0
40 VCC Tápfeszültség bemenet

RC430-RXC vevővezérlőVCC max 5V DC
Csak 22.1184 MHz-es kvarc használható
Az LRO és LST kimenet közvetlenül meg tud hajtani egy ledet.
Az EAN aktív szintje L
A rendszer elemeinek az XT2 lábról kell órajelet adni
Kivezetés Név Funkció
1 RST Reset
2 TXD Vevővonal a rádió felöl
3 ISB Belső soros busz kimenet
4 XT2 Kvarc csatlakozás 2
5 XT1 Kvarc csatlakozás 1
6 NC Nincs funkció hozzárendelve
7 NC Nincs funkció hozzárendelve
8 ARS Auto reset kimenet
9 EAN Végrehajtás engedélyező kimenet
10 GND Tápfeszültség bemenet
11 LST Selftest led kimenet
12 FS1 BCD encoder bemenet 1
13 FS2 BCD encoder bemenet 2
14 FS4 BCD encoder bemenet 4
15 FS8 BCD encoder bemenet 8
16 TCLK Rádióvezérlő órajel kimenet
17 TDAT Rádióvezérlő adat kimenet
18 TALE Rádióvezérlő engedelyézés kimenet
19 LRO Vétel jelző led kimenet
20 VCC Tápfeszültség bemenet

RC430-SEC szervóvezérlőVCC max 5V DC
Az SO kimenetekkel a szervók közvetlenül meghajthatók
Az EAN aktív szintje L
BS=L Blokk0 (CH1-CH8) ; BS=H Blokk1 (CH9-CH16)
Kivezetés Név Funkció
1 RST Reset
2 ISB Belső soros busz bemenet
3 NC Nincs funkció hozzárendelve
4 NC Nincs funkció hozzárendelve
5 XCLK Órajel bemenet
6 NC Nincs funkció hozzárendelve
7 NC Nincs funkció hozzárendelve
8 BS Blokk kiválasztó bemenet
9 EAN Végrehajtás engedélyező bemenet
10 GND Tápfeszültség bemenet
11 NC Nincs funkció hozzárendelve
12 SO1 Szervó vezérlő kimenet 1
13 SO2 Szervó vezérlő kimenet 2
14 SO3 Szervó vezérlő kimenet 3
15 SO4 Szervó vezérlő kimenet 4
16 SO5 Szervó vezérlő kimenet 5
17 SO6 Szervó vezérlő kimenet 6
18 SO7 Szervó vezérlő kimenet 7
19 SO8 Szervó vezérlő kimenet 8
20 VCC Tápfeszültség bemenet

RC430-DOC digitális kimenet vezérlő


VCC max 5V DC
Az EAN aktív szintje L
A CS bemenetek binárisan programozhatók:
CS8 CS4 CS3 CS1
CH1 L L L L
CH2 L L L H
...        
CH16 H H H H
Kivezetés Név Funkció
1 RST Reset
2 ISB Belső soros busz bemenet
3 NC Nincs funkció hozzárendelve
4 NC Nincs funkció hozzárendelve
5 XCLK Órajel bemenet
6 CS1 Csatorna választó bemenet 1
7 CS2 Csatorna választó bemenet 2
8 CS4 Csatorna választó bemenet 4
9 EAN Végrehajtás engedélyező bemenet
10 GND Tápfeszültség bemenet
11 CS8 Csatorna választó bemenet 8
12 O1 Digitális vezérlő kimenet 1
13 O2 Digitális vezérlő kimenet 2
14 O3 Digitális vezérlő kimenet 3
15 O4 Digitális vezérlő kimenet 4
16 O5 Digitális vezérlő kimenet 5
17 O6 Digitális vezérlő kimenet 6
18 O7 Digitális vezérlő kimenet 7
19 O8 Digitális vezérlő kimenet 8
20 VCC Tápfeszültség bemenet

RC430-DMC DC motor vezérlő


VCC max 5V DC
Az EAN aktív szintje L
A CS bemenetek a DOC nál leírtakkal megegyezően programozhatók
DS21 LL=csak előre; DS21 LH=csak hátra; DS21 HL=mindkét irányba
ZR21 LL=áll 1 vagy 128-nál; ZR21 LH=áll 1-3 vagy 125-131 -nél
ZR21 HL=áll 1-6 vagy 122-134 -nél
Kivezetés Név Funkció
1 RST Reset
2 ISB Belső soros busz bemenet
3 PWF PWM előre kimenet
4 NC Nincs funkció hozzárendelve
5 XCLK Órajel bemenet
6 PWB PWM hátra kimenet
7 FWE Előre engedélyezés kimenet
8 BWE Hátra engedélyezés kimenet
9 EAN Végrehajtás engedélyező bemenet
10 GND Tápfeszültség bemenet
11 NC Nincs funkció hozzárendelve
12 CS1 Csatorna választó bemenet 1
13 CS2 Csatorna választó bemenet 2
14 CS4 Csatorna választó bemenet 4
15 CS8 Csatorna választó bemenet 8
16 DS1 Üzemmódválasztó bemenet 1
17 DS2 Üzemmódválasztó bemenet 2
18 ZS1 Nullsávválasztó bemenet 1
19 ZS2 Nullsávválasztó bemenet 2
20 VCC Tápfeszültség bemenet5. Frekvenciatáblázat

A frekvenciatáblázat azért nem a rádiónál kerül ismertetésre, mert ahhoz semmi köze sincsen. A rádió gyakorlatilag akárhova felprogramozható 420 és 450 Mhz között, sőt tudna működni 315 és 860 Mhz-en is. A rádiófrekvenciákat tehát a rádióvezérlő IC-k az RXC és a TXC tartalmazzák. A csatornák és a hozzá tartozó frekvenciák tehát a következők:

CH00 434.700 MHz CH05 433.450 MHz
CH01 434.550 MHz CH06 433.225 MHz
CH02 434.325 MHz CH07 433.150 MHz
CH03 433.875 MHz CH08 431.900 MHz (O)
CH04 433.625 Mhz CH09 431.875 MHz (O)


A (O) -val jelzett csatornák kívül esnek az ISM sávon, használatuk kalózkodni vágyóknak ajánlott.
Felhívnám azért a figyelmet, hogy rádió adókészüléket olyan frekvencián üzemeltetni ami engedélyköteles, engedély nélkül nem szabad. Ha ezt megszeged akkor egy olyan szabálysértést követsz el aminek fennállásakor a készülék elkobzásával és 50000 HUF-ig terjedő pénzbírsággal sújthatnak. Tehát mindenki csak a saját felelősségére vágjon bele kalózkodásba. Az ISM sávban való akármilyen forgalmazás valószínűleg senkit sem érdekel, amíg nem okoz zavart, így valószínű nincs is a megfigyelés középpontjában, de alatta már illik vigyázni.

VISSZA