ASTLAB © 2004

A PSINAV GPS navigátorhoz szükséges hardver


1.A hardver leírása

2.A hardver kapcsolási rajza

3.A hardver megépítése

4.A hardver alkatrészlistája

5.A navigácós rendszer elemeinek összekötése


1. A hardver leírása

A navigátorhoz el kell készíteni egy minimális hardvert, ami egy GPS engine, egy soros vonali illesztő, illetve egy tápegység egy kisméretű dobozba való beszerelését foglalja magába. A GPS műholdak jeleinek vételére egy U-BLOX GPS PS-2 típusú GPS engine-t fogunk használni. Mivel az engine soros vonali kimenete TTL szintű, ezt illeszteni kell az RS232 szabványnak megfelelően. Így egyébként egy asztali számítógép vagy egy laptop soros portjára is ráköthető lesz. Mivel a navigátort valószínűleg autóban fogjuk használni, kell egy kis tápegység ami az autóban levő 12V -ból megcsinálja az 5V-os feszültséget, illetve mivel a PSION 5MX híres arról, hogy zabálja az elemeket, nem árt a tápegységet kiegészíteni még egy stabilizátor IC-vel, ami a számítógép 6V-os tápellátását is biztosítani tudja. Ahhoz, hogy a GPS engine megőrizze a kikapcsolás után is azokat az adatokat amire a gyors bootoláshoz szüksége van, egy kis 3V-os elemet is be kell építeni.

2. A hardver kapcsolási rajza

A következő ábrán látható kapcsolási rajzon jobboldalt fent helyezkedik el az IC4, IC5, IC6 -ból felépített tápegység ami a 12V leosztásával állítja elő a szükséges 5 illetve 6 voltot. Az IC-k lábairól ne felejtsük le a gerjedésgátló kondenzátorokat. Baloldalt fent látható az RS232/TTL illesztő amit a jól ismert MAX232 vel (IC2) valósítunk meg. A C6, C3 kondenzátorokat a jóérzés diktálta gondolatokkal szöges ellentétben valóban fordított polaritással kell bekötni! A rajzon az egyenes vonal jelöli a kondenzátorok negatív, a görbe vonal pedig a pozitív kivezetését. A rajz bal alsó részén a PSION-hoz vezető tápcsatlakozó, jobb alsó részén pedig a GPS engine bekötése látható.

3. A hardver megépítése

A hardvert egy 125x70x30 mm méretű középen szétnyitható műanyag dobozba építhetjük be. A doboz oldalán furatot készítünk az antenna csatlakozónak, illetve a betáp és a PSION tápvezetékének. A legundorítóbb művelet a 9 pólusú RS232 csatlakozó helyének kireszelése. Ha ezek megvannak, a doboz alján elkészítjük a GPS engine, a hűtőbordák, illetve a próbapanel rögzítőfuratait. A soros vonali illesztő annyira egyszerű, hogy nem érdemes nyákot gyártani hozzá, egyszerűen csak egy kis próbapanelon összeforrasztható. Ugyanerre a próbapanelra helyezzük a JP1 jumper tüskéit is. Először célszerű a három stabilizátor IC-t beszerelni és összekötni, majd kipróbálni, hogy a tápfeszültségek rendben vannak-e. Ezek után egy kis lapos 3V-os lítium elemre két rövid vezetéket forrasztunk, majd szigetelőszalggal becsomagoljuk és a doboz jobb alsó sarkába helyezzük. Az elem fölé távtartóra csavarozzuk a próbapanelt. Ha ez is kész van becsavarozzuk az engine-t a helyére, majd rápattintjuk a szalagkábel csatlakozót és összekötjük a vezetékeket. A JP1 jumpert ne rakjuk fel a tüskére, ezt majd a GPS engine felélesztésénél kell megtenni.

4. A hardver alkatrészlistája

A hardverban használt alkatrészeket a következő táblázatban találod meg:

Darabszám Jelölés Megnevezés
1 CN1 Szivargyújtó csatlakozó
1 CN2 9 pól. Canon papa
5 C1,C2,C8,C9,C10 100n kerámia 1#
5 C3,C4,C5,C6,C7 10u 16V álló 1#
1 IC1 7805
1 IC2 MAX232
1 IC3 7806
1 IC4 7809
1 JP1 RESET Jumper + tüske
1 P1 DC jack PSION táphoz
1   16 pól. precíziós foglalat IC2-höz
2   Kis hűtőlemez TO220hoz
1   Kis hűtőborda TO220hoz
1   Kis darab próbapanel
1   Műanyag doboz
1   U-BLOX PS-2 GPS engine
1   Aktív GPS antenna

A fent felsorolt alkatrészek beszerzési forrásai:
Elektro Kontha BT. Budapest 1082 Üllői út 68. (Üllői, Leonardo Da Vinci sarok) /Elektronikai alkatrészek/
LOMEX KFT. Budapest 1134 Lehel utca 17/a. (Lehel, Dévai sarok) /Elektronikai alkatrészek/
CHIPCAD KFT. 1094 Budapest, Tűzoltó u. 31. /GPS engine és antenna./

5. A navigációs rendszer elemeinek összekötése

A következő fotó azt hiszem túl sok magyarázatra nem szorul: