A programozó használati utasítása és vezérlő szoftvere

1. A programozó használata

Az programozó használatánál a következőket feltétlenül tartsuk be:
• A programozó hardverét a hálózati csatlakoztatás előtt kössük a számítógép egyik szabad soros portjára.
• A hálózati csatlakoztatás után ellenőrizzük, hogy a táp meglétét jelző (piros) led világit-e.
• Soha ne tegyünk be, vagy vegyünk ki mikrokontrollert a textool foglalatból amíg a Processor in use (zöld) led világít!
• Soha ne tegyünk be a textool foglalatba AT89C2051 vagy AT89C4051 -től eltérő típusjelű IC-t!
• A programozó hardverét használat után lehetőség szerint feszültségmentesítsük.


2. A programozó vezérlő szoftverének installálása

A vezérlő program gépedre való felrakása rendkívül egyszerű. Az installáláshoz rendszeradminisztrátori jogosultság szükséges. Töltsd le a prg2051install-v1.0.zip állományt a gépedre és csomagold ki. Ezután indítsd el a prg2051install-v1.0.exe-t. Amikor a program elindult, a következő ablakot jeleníti meg:


Ebben az ablakban kiválaszthatod, hogy milyen nyelvvel induljon el majd a program (jelen esetben ez angol illetve magyar lehet), milyen indítási lehetőségeket csináljon (desktop icon és/vagy Startmenu item), a Select path nál kiválaszthatod, hogy a program hova installálódjon, ha a default programs könyvtárad nem felel meg. Az Install gomb megnyomásával egy újabb ablakot kapsz, ezen nyomon követheted az installálás menetét:


A felinstallált cuccokat szép zöld pipa jelzi, ha nem kértél desktop icon-t vagy Startmenu item-et, akkor ezek elött fekete X látható. Ha az installálás sikeres akkor az "Installation is complete. Ready to use." felirat jelenik meg az alsó hosszú gomb belsejében. A gomb megnyomásával az install program kilép. Ha az "Installation is unsuccessful" felirat tűnik elő, akkor valami hiba történt. Legtöbbször a hiba oka az, hogy vagy nem voltál rendszeradminisztrátor, vagy a megadott könyvtár jogosultságai nem megfelelőek, vagy nincs 500 Kbyte szabad hely a gépeden.


3. A vezérlő program használata

A vezérlő program elindításakor egy ablak jelenik meg. A főmenü alatt van egy státuszsor amelyben az aktuálisan betöltött állomány nevét láthatod az elérési útvonallal. Középen egy nagy scroolbox-ban a program memóriájának tartalma látható. Az alsó státusz sor három részre bomlik, az elsőben a hardverról, a másodikban a programozandó mikrokontrollerről, a harmadikban az egér által mutatott memóriacella tartalmáról láthatsz információkat. A program indítás után a beállított soros porton keresi a hardvert, ha azt nem találja hibaüzenetet kapunk.
3.1 A program menürendszere

3.1.1 A File menü:

Megnyitás:
Ezzel a menüponttal lehet állományt beolvasni a program memóriájába. Ha az állomány mérete nagyobb mint 4 Kbyte, akkor a program azt nem fogja beolvasni.

Mentés:
Ezzel a menüponttal lehet a processzor memóriájából a program memóriájába olvasott kódot elmenteni.

Kilépés:
Ezzel a menüponttal lehet a programból kilépni.3.1.2 A Memória menü:

Törlés:
Megnyomására a program memóriájában levő adat törlődik, azaz a memória feltöltödik FF -ekkel.

Ellenőrzés:
Megnyomására a program összehasonlítja a mikrokontroller és saját memóriájának tartalmát. Az egyezőséget illetve a különbözőséget egy dialogboxban közli.3.1.3 A Processzor menü:


Azonosítás:
A textool foglalatba helyezett mikrokontroller azonosítását lehet vele elvégezni. Az azonosítás eredménye az alsó középső státuszablakban látszik. Műveletek elött a program a behelyezett mikrokontrollert egyébként automatikusan azonosítja.

Flash törlése:
A flash tartalmát törli. A törlés az esetlegesen beégetett lock biteket is kipusztítja, miáltal a titkosított processzor is újraírhatóvá válik.

Lock bitek beállítása:
Megnyomására egy beállítóablak jön elő, amin kiválaszthatjuk a mikrokontroller titkosításának módját:


Flash Beolvasása:
Beolvassa a mikrokontroller programtárolójának tartalmát. A beolvasás elött a program memóriájában levő adatok törlődnek.

Flash Írása:
A program memóriájában levő adatokat a mikrokontroller programmemóriájába írja.3.1.4 A Kommunikáció menü:
Ebben a menüpontban választhatjuk ki, hogy a program melyik soros porton keresztül kommunikáljon a hardverrel.

COM1:
A COM1 -es soros porton keresi a hardvert.

COM2:
A COM2 -es soros porton keresi a hardvert.3.1.5 A segítség menü:

Nyelv:
A program lehetővé teszi, hogy több nyelven is kommunikálhassunk vele. A nyelv kiválasztása akár futás közben is elvégezhető. A kiválasztáshoz a következő dialóg ablak áll a rendelkezésre:


Jelenleg a magyar és az angol nyelv választható.

Névjegy:
A menüpont megnyomására információs ablak jelenik meg.3.2 A hardver tesztelése

3.2.1 Beépített hardver teszt:
A hardvert megépítés után célszerű még azelött letesztelni, hogy mikrokontrollereket dugdosnánk bele. Ehhez nyújt segítséget a Prg2051 hardver teszt üzemmódja. Ehhez a Prg2051.exe-t indítsuk el -hwt opcióval, ekkor megjelenik egy Hardver Teszt menüpont. Indítsuk el a hardver tesztet és a kapott utasításokat hajtsuk végre.

3.2.2 Tesztelés kipróbálással:
A puding próbája az evés. A mikrokontroller programozóé a mikrokontroller programozás. Ennek megfelelően egy kis tesztkódot fogunk a processzorba juttani. Tehát töltsd le a villog.bin állományt a gépedre és indítsd el prg2051.exe-t. Ha a hardver teszt sikeresen lefutott, akkor a hardver minden bizonnyal működőképes. Töltsd be a villog.bin-t a program memóriájába, tegyél a textool foglalatba egy mikrokontrollert és programozd fel. A villog.bin program a p1.2 és p1.3 lábakra helyezett ledeket kell villogtassa. A tesztáramkör a következőképpen néz ki:
Ha a programban hibát találsz, vagy egyéb észrevételed van azt itt jelzheted.


VISSZA