A frekvenciamérő megjelenítő szoftvere

1. A frekvenciamérő használata

• A frekvenciamérő hardverét kössük a számítógép egyik szabad soros portjára.
• A frekvenciamérő hardverét használat közben nyugodtan be és kikapcsolhatjuk.
• Ne hagyjuk a hardver táplálásához szükséges 9V-os elemet a kifolyásig lemerülni.

2. A frekvenciamérő szoftverének installálása

A program gépedre való felrakása rendkívül egyszerű. Az installáláshoz rendszeradminisztrátori jogosultság szükséges. Töltsd le a pcfmrinstall-v1.0.zip állományt a gépedre és csomagold ki. Ezután indítsd el a pcfmrinstall-v1.0.exe-t. Amikor a program elindult, a következő ablakot jeleníti meg:


Ebben az ablakban kiválaszthatod a beszédgenerátor Control file-t (ettöl függ, hogy milyen nyelven szólal meg először a program), megadhatod, hogy milyen indítási lehetőségeket csináljon (Desktop icon és/vagy Startmenu item), a Select path nál kiválaszthatod, hogy a program hova installálódjon, ha a default programs könyvtárad nem felel meg. Az Install gomb megnyomásával egy újabb ablakot kapsz, ezen nyomon követheted az installálás menetét:


A felinstallált cuccokat szép zöld pipa jelzi, ha nem kértél desktop icon-t vagy Startmenu item-et, akkor ezek elött fekete X látható. Ha az installálás sikeres akkor az "Installation is complete. Ready to use." felirat jelenik meg az alsó hosszú gomb belsejében. A gomb megnyomásával az install program kilép. Ha az "Installation is unsuccessful" felirat tűnik elő, akkor valami hiba történt. Legtöbbször a hiba oka az, hogy vagy nem voltál rendszeradminisztrátor, vagy a megadott könyvtár jogosultságai nem megfelelőek, vagy nincs 5 Mbyte szabad hely a gépeden.


3. A frekvenciamérő szoftver használata

A program elindításakor egy fazonra nyírt ablak jelenik meg. Az ablakot az egérrel a következőképpen mozgathatjuk a képernyő bármely részére: A bal egérgombot a frekvenciamérőn lenyomva tartjuk és az egeret mozgatjuk így a műszer az egérkurzorral együtt mozdul a képernyőn. A gomb elengedésével a műszert "letettük". Az alapfunkciók a műszeren elhelyezett gombokkal aktivizálhatók. Ha a műszer felületén jobb egérgombot nyomunk, akkor poup menü jelenik meg, aminek segítségével információs ablakot jeleníthetünk meg, elvégezhetjük a műszer funkcióinak beállítását, illetve kiléphetünk a programból.3.1 A műszer kezelőszervei:

POWER gomb:
Ezzel a gombbal lehet a műszert be illetve kikapcsolni. Ha a műszer be van kapcsolva, akkor a gomb világít.

Hz - KHz - MHz gombok:
Ezekkel lehet kiválasztani a tizedes pont helyét a kijelzőn. Mindig az aktuális világít.

EXT DIV gomb:
Ezzel a gombbal lehet "bekapcsolni" az előosztót. Világít ha be van kapcsolva.

VOICE gomb:
Ezzel a gombbal lehet aktivizálni a beszéd funkciót. Világít ha be van kapcsolva.3.2 A műszer beállítása

Ha a műszer felületén jobb egérgombot nyomunk, és a poup menüből a Settings menüpontot választjuk ki, akkor a következő ablak jelenik meg:


Ezen a formon állíthatjuk be a kommunikációs portot, kalibrálhatjuk a műszert, kiválaszthatjuk a hangvezérlő file-t, illetve az automatikus kilépési funkciót. Minden beállított érték userenként tárolásra kerül, és az átírásának pillanatában érvényre is jut.

3.2.1 Kommunikáció:
A program nem keresi automatikusan a hardvert a soros portokon, hanem nekünk kell megadni, hogy melyik portra csatlakoztattuk azt. A megadás a radiobuttonok valamelyikére kattintással történik.

3.2.2 Kalibrálás:
Mivel a mérés pontossága a hardverban alkalmazott kvarc-kondi-processzor felépítmény tulajdonságainak függvénye, biztosítani kell a frekvenciamérő időalapjának beállíthatóságát. Mivel ez példányonként eltérhet, minden hardvert egyedileg kell egy ismert frekvenciaforráshoz kalibrálni. A kalibrálást követően az értékeket megjegyzi és a továbbiakban ezeket használja. A kalibrálást a TMRMUL, FMCH, FMCL értékek változtatásával végezhetjük el. Kapcsoljuk tehát a frekvenciamérő hardverét egy ismert frekvenciaforrásra. Ha a mért érték eltér a névlegestől, akkor először az FMCL értékét változtassuk. Ha ez nem hoz kielégítő eredményt, akkor a TMRMUL értéken változtassunk valamelyik irányba 1-et és utána ismét az FMCL-el kell a finombeállítást végezni. Az FMCH piszkálására akkor van szükség ha az FMCL-el a 0 felé közelitve átléptünk 255-re vagy az alá. Ekkor értelemszerűen az FMCH értékét is csökkenteni kell. A műveletet célszerű a műszer bekapcsolt állapotában végezni, rögtön ellenőrizve az eredményt. A VOICE módot ekkor lehetőleg ne aktivizáljuk mert a műszer állandóan figyelmeztetni fog, hogy mászik a frekvencia.

3.2.3 A külső osztó beállítása:
Ha az ismertetett hardver elé előosztót teszünk, akkor a bemenetre jutó frekvencia az előosztó osztási arányával csökken, így nem a valódi értéket látjuk a kijelzőn megjelenni. Ha a műszer előlapján levő EXT DIV gombot megnyomjuk akkor az aktivizálja azt a funkciót, ami a bemenetre érkező értéket az External divider Value-nál megadott értékkel megszorozza és a megszorzott értéket irja a kijelzőre. Ezáltal a valódi érték látszik. Vegyünk két példát. A hardver elé rakunk egy 2-es előosztót. Ekkor a mérhető legmagasabb frekvencia 130 MHz, a mérési pontosság 2 Hz, Az External divider Value értéke 2. Ha rakunk egy 10-es előosztót akkor legmagasabb mérhető frekvencia 650 MHz, a mérési pontosság 10 Hz, az External divider Value értéke 10. Természetesen az előosztóknak képesnek kell lenniük az adott legmagasabb mérési frekvencia befogadására.

3.2.4 A hangvezérlő file kiválasztása:
A frekvenciamérő programja úgy lett elkészítve, hogy a beszédelőállítást végző beszédgenerátor a frekvenciamérő kódjától független külső állományban helyezkedik el. Ez lehetővé teszi azt, hogy a műszer elvileg bármely nyelven megszólalhasson, anélkül, hogy a programot cserélni kelljen. Így csak a megfelelő beszédgenerátort kell alá tenni. A műszer az installáláskor megadott nyelven szólal meg, de ezt a voice control file átállításával megváltoztathatjuk. Pillanatnyilag magyar (fmrvoicehun.dll) és angol (fmrvoiceeng.dll) beszédgenerátor, illetve a teljesen elvetemültek kedvéért távíró (fmrvoicecw.dll) generátor áll rendelkezésre. A file cseréje csak a műszer kikapcsolt állapotában lehetséges. Az átállitás elött ne felejtsük a "Close on power off" checkboxból kivenni a pipát, mert különben kikapcsoláskor a program kilép.

3.2.5 Az automatikus kilépés beállítása:
Ezzel a funkcióval a műszer kikapcsolás utáni viselkedését állíthatjuk be. Ha a "Close on power off" checkbox ki van pipálva, akkor a program a műszer kikapcsolását követően kilép, ellenkező esetben a műszer ismét bekapcsolható. Ilyenkor a formon nyomott jobb egérgombbal megjelenő popup menü Close menüpontjával léphetünk ki a programból.


Ha a programban hibát találsz, vagy egyéb észrevételed van azt itt jelzheted.


VISSZA