BRUTÁLIS FÉNYŰ LEDLÁMPA

Figyelem!
Az áramütés veszélyes!
A következmények az
alábbi linken láthatók:

mt-series fartlops youtube link gBUVc-HNYqo

Rendkívül kismennyiségű ketyerészéssel állítható elő a hosszú ideig világító nagy fényerejű fehér ledekkel működő lámpa. Mint minden projektben, így itt is a legnehezebb feladat a bedobozolás. Ezt a műveletet egy huszárvágással átlépjük, azaz elmegyünk a TESCO-ba és 1200 forintért megvesszük a következő képen látható TESCO-gazdaságos fejlámpát. Mit is nyertünk ezzel? Van egy cseppmentesen zárt lámpaformájú kapcsolóval és elemtartóval rendelkező viszonylag kicsi dobozunk, fejpánttal és fényvisszaverő tükörrel ellátva.
Második lépésben szétszedjük a dobozt és kibelezzük. Csavarjuk le a búrát, emeljük ki a fényvisszaverő tükröt, az izzót. A rugós foglalatot befogó műanyag tartót két csavar rögzíti. Ezeket csavarjuk ki, ekkor a műanyag tartó is kijön a házból. Ezzel keletkezik elegendő hely ahhoz, hogy belevarázsoljuk a ledeket és a védelemhez szükséges áramgenerátort.
A kereskedelmben kapható nagyfényerejű fehér ledek általában maximum 30 mA-t viselnek el statikusan a katalóguslapok szerint, ekkor a fényerejük 9500 mCd körüli érték. Impulzus üzemben hajtva 100 mA a maximum, de a fényerő csak 11500 mCd-ra növekedik. Ez azt jelenti, hogy csak 1.2 szer világít jobban, így a kevesebb vacakolás miatt a statikus üzemnél maradunk. A fényvisszaverő tükör pici átalakításával 4 led befér. A led védelme érdekében csak 25 mA áramot engedünk felszívni. Ebből következik, hogy összesen 4 X 25 mA azaz 100 mA áramra lesz szükség. Az áramgenerátort egy LM317T-ből fogjuk egyetlen ellenállással kialakítani. A kapcsolás tehát a következő:
Az áramkört kis méretre szabott próbapanelen lehet a legegyszerűbben kialakítani. Beforrasztjuk a panel közepébe szimmetrikusan elhelyezve a ledeket, két oldalára az ellenállást illetve a stabkockát. Látható, hogy a stabkocka illetve az ellenállás a panel másik oldalára került. Erre azért van szükség mert ha felül lennének ezek az alkatrészek, akkor a fényvisszaverő tükör már nem férne el. A lámpatest belsejében két rézlemez érintkezőt látunk, ebből fog jönni a delej. A két rézlemez érintkezőt kell tehát rövid vezetékekkel összekötni a panel tápbemenetével. A polaritást úgy állapítjuk meg, hogy az elemtartón feltüntetett polaritásjelzésnek megfelelően 4 elemet vagy akkumulátort helyezünk az elemtartóba, bekapcsoljuk a lámpát, és multiméterrel kimérjük, hogy melyik rézlemez a pozitív illetve a negatív pólus. Kikapcsolás után lehet forrasztgatni.
Bekapcsoljuk a lámpát, ha világít, minden a legnagyobb rendben. A próbapanelt behelyezzük a lámpatestbe, és megvizsgáljuk, hogy a próbapanel melyik furata esik egybe, a műanyagtest valamelyik rögzítő furatával. Ezt a lukat megjelöljük és felbővítjük fúróval az eredeti csavarnak megfelelően. Ezután a panelt egy ponton kis alátét közbeiktatásával rögzítjük.
Most jön a legcsúnyább feladat. Mivel az eredeti fényvisszaverő tükör furata kisebb, mint amin a 4 led kényelmesen át tud menni, azt fel kell egy kicsit bővíteni. A bővítésnél a fúrógépet el lehet felejteni, mert ha a fúró belekap ebbe az igénytelen műanyagba, az pillanatok alatt elreped. A jó megoldás az, hogy egy körkeresztmetszetű reszelőt befogunk a satuba és gyermekkorunk paplan allatti mozdulatait utánozva a műanyag tükröt mozgatjuk a reszelő mentén ügyesen forgatva, hogy egyenletesen táguljon.
Ha a tükör kész, a lámpát össze lehet szerelni. Először berakjuk a tükröt, majd rácsavarjuk a búrát.

Ezzel nyertünk egy nagy fényerejű lámpát, ami egy 2300 mAh-ás akkupakkal 23 órán át egyfolytában ugyanazzal a fényerővel világit. Az én lámpám először a GCBRUM-nál vizsgázott. Aki már járt itt, az tudja, hogy nagyon szűk résen kell bemászni a barlangba. Rendkívűl jól jött, hogy a lámpa fejre erősíthető és mindkét kezem szabad a mászáshoz. A második vizsga GCMIAU-nál volt. Mivel a barlang nem veszélytelen és a lámpa nem szpot fényt ad mint a legtöbb elemlámpa, hanem erős szórt fényt, így sikerült mindig a lábam elé nézni azzal együtt, hogy a fejemet sem vertem be, és a baloldali üregbe sem sikerült bezuhanni. Természetesen éjszakai geocachingnél is jól jön, meg otthon a ház körül is kitűnően használható a szekrény mögé beesett IC-k felkutatására.


© HA5AST | Főoldal