Fontos tudnivalók összeszerelés előtt:

A műszer ESD (Electrostatic Sensitive Device) alkatrészeket is tartalmaz, így az összeszerelésnél kerülni kell a testünk és a szerszámok statikus feltöltődését! 

IC1, X1, C2, Cm, Ck, L1 összeválogatott alkatrészek, ezek mással való helyettesítése a műszer pontosságát jelentősen befolyásolhatja! C2, Cm, Ck kondenzátorok beforrasztását határozott mozdulattal végezzük, a forrasztóón megfolyása után azonnal hűtsük, elkerülendő a magas hőmérséklet okozta maradandó értékváltozást.

 

Összeszerelés:

A panel összeszerelését két lépésben végezzük. Először a panel alkatrész oldalát ültetjük be az 1. ábra szerint. A beültetést úgy célszerű végezni, hogy a legalacsonyabb alkatrészeket forrasztjuk be először és a legmagasabbakat legutoljára. Így elsők az ellenállások, ezt követi a D1 dióda, majd az IC foglalatok és a kvarc, illetve a trimmer potméter. Ezek után a kerámia és tantál kondenzátorok,  a D2 Graetz , majd T1, T2, IC4, C1, Cm, Ck következik. C1, C6, C5 polaritására ügyeljünk.

1. ábra

Szintén nem szabad összecserélni Cm-et Ck-val. (Ck-n fekete alkoholos filctollal rajzolt pötty található.) A panel beültetési oldalára legutoljára a relét illetve az L1 tekercset forrasztjuk be.

A panel forrasztási oldalának beültetése előtt a 40 pólusú tüskesorból le kell törni 16 egységnyit, illetve 2-szer 3 egységnyit. A háromegységes tüskesorokból csipesszel kihúzzuk a középső lábat, majd beforrasztjuk őket a mérőcsatlakozó tartó paneljába. Ezek után ezt a kis panelt megfordítjuk, belehelyezzük a két 5 pólusú kétsoros hüvelysort és beforrasztjuk. Ezzel kész a mérőcsatlakozó ( 2. ábra).

2. ábra

Ezután vékony kartonpapírból ki kell vágni az LCD kijelző paneljával megegyező méretű darabot. A 16 egységes tüskesort a 3. ábrának megfelelően be kell forrasztani az LCD kijelző paneljába. Ha ez kész, elkezdhetjük beültetni a forrasztási oldalt.

3. ábra

A forrasztási oldal beültetése a 4. ábrán látható. A lábakkal ellátott kijelzőt bedugjuk a forrasztási oldal felől, a kartont alátesszük, a kijelzőt ütközésig toljuk. A beforrasztásnál ügyeljünk arra, hogy a kijelző panelja és az alappanel párhuzamos legyen de a kijelző szorítsa a kartont a hordozó panelhoz. (A karton szigetelő feladatot lát el, a kijelzőt egyébként ki is emelhetjük - ekkor a karton nem kell - de ez esetben a műszer nem fog beleférni a STRAPU BOX 6063  típusú dobozba.) A lábakkal ellátott mérőcsatlakozót szintén ütközésig toljuk, a beültetési oldal felől beforrasztjuk. Utolsó lépésként a két nyomógombot forrasztjuk be.

4. ábra

A DC jack csatlakozót forraszthatjuk közvetlenül a panelra, vagy elhelyezhetjük távolabb, ekkor a hozzá vezető vezetéket kell a panelba forrasztani. A DC jack tápbemeneten a polaritás kötetlen, így bármelyik nem állítható polaritású adapter használható, ami 7-10 V megfelelően szűrt DC-t ad ki magából. A 9V-os elem csatlakozó vezetékének beforrasztásakor ügyeljünk a polaritás helyességére.

A K1 kapcsolót a panel szélére, a forrasztási oldalra illesztve forrasztjuk be. A kapcsoló beültetési oldal felé eső lábait csipesszel a panelhoz hajlítjuk, ügyelve arra, hogy a kapcsoló vízszintes maradjon, majd ott is beforrasztjuk.    

 

A műszer felélesztése:

Az összeállított panel IC foglalataiba behelyezzük az IC-ket. Ezután egy 9V-os elemet csatlakoztatunk az elemcsatlakozóba, vagy a készüléket egy DC adapterhez csatlakoztatjuk. Ha K1 kapcsolót lefele mozditjuk el, akkor a készülék az adapterről kap tápfeszültséget, ha fölfele akkor az elemről. A bekapcsolás után  a P1 potméterrel  beállítjuk az LCD kijelző kontrasztját. A műszer több beállítást nem igényel.

 

A doboz mechanikai felépítése:

Ha a műszert az 5. ábrán látható STRAPU BOX 6063 dobozba  kívánjuk beépíteni, akkor először a doboz oldalán a kapcsoló helyét kell kimunkálni és a DC jack helyét kell kifúrni a 6. ábra szerint. Miután ez kész, a dobozt szétcsavarozzuk és a tetején kimunkáljuk a kijelző és a mérőcsatlakozó helyét, valamint elkészítjük a nyomógombok és az SMD

5. ábra

6. ábra

szorító furatait (7. ábra.) A doboz kijelző ablakába 2 mm vastag üvegből, vagy plexiből 18 x 68 mm -es téglalapot vágunk, amit a műanyag dobozba illesztünk. Ezt az elemet alulról a kijelző, felülről a matrica tartja. A fóliagombok elkészítéséhez  először vékony átlátszó műanyag füzetborítóból kivágunk egy 34 x 55 mm -es darabot és a közepétől szimmetrikusan a hosszabbik oldal középvonala mentén bejelölünk 10, 10 mm-t (8. ábra). A két jelölés ekkor 20 mm-re lesz egymástól. Egy 2 mm vastag alumínium lemezbe 10 mm átmérőjű furatot készítünk. A lemezre szigetelőszalaggal felragasztjuk a fóliát úgy, hogy az egyik jelölés a furat középpontjába essen. (9. ábra) Ekkor egy 100 C fokra felmelegített 8.5 mm átmérőjű fúróval a lemezre feszített fóliát a furatnál benymjuk úgy, hogy a lemez másik oldalán kb. 0.25 mm-rel lógjon ki. Majd az egész komplexumot fúróstól, lemezestől hideg vízzel lehűtjük. A művelet eredményeként a fólia maradandó alakváltozást szenved, miközben rugalmas marad (10. ábra). A másik jelölésnél a fent leírt műveletet megismételjük. A keletkezett fóliát megszárítjuk és palmatex vagy egyéb erős ragasztóval (pillanatragasztó nem jó) belülről a dobozfedélbe ragasztjuk. Ha jól dolgoztunk a fólia teteje egyvonalba

7. ábra

kell essen a doboz külső felületével. Ezután a furatok széle és a fólia között keletkezett rést FBS vagy gumiám (szilikonkaucsuk) felhasználásával eltömjük, a külső felületét síkba húzzuk egy kartonlap segítségével (11. ábra). Ezt illik egy napig száradni hagyni. A fúró felmelegítését kizárólag forrásban levő vízzel végezzük, mert a fólia 120 C fok feletti hőmérsékleten már megolvadhat.

 

8. ábra

9. ábra

10. ábra

11. ábra

A panel beszerelése a dobozba:

A panel rögzítéséhez 4 db a 12. ábra szerinti távtartót kell elkészíteni. Alapanyagként

12. ábra  

vékony alumínium csövet, vagy műanyag filctollszárat használhatunk. A 4 db távtartót a doboz aljában elhelyezkedő csapokra illesztjük. A panelt megemeljük és az SMD mérő-szorítót a panelon elhelyezkedő 9 mm átmérőjű furatba helyezzük. A mérő-szorító furatába egy golyóstollrugót helyezünk majd a panelt ráhelyezzük a távtartókra ügyelve, hogy a mérőszorító és a rugó ki ne essen, és 13 mm hosszú lemezcsavarokkal rögzítjük. A nyomógombok szára most még meglehetősen hosszú, ezeket csípőfogóval le kell csípni. A gombszár magassága a paneltól mérve 12 mm kell legyen (13. ábra).

13. ábra

 Ha ezzel készen vagyunk, akkor felhelyezzük a dobozfedelet és négy csavarjával rögzítjük. A kijelzővédő plexiről eltávolítjuk a fóliákat, majd a helyére illesztjük. Ezek után már csak a matrica felragasztása van hátra. Ennek első lépése, hogy a matricát a saját ragacsvédő fóliájának eltávolítása nélkül a szélein szigetelőszalag segítségével leragasztjuk, és szikével vonalzó mentén kivágjuk a kijelző ablakát. Ezután a védőfóliáról is eltávolítjuk a ragacsvédőt és a fóliát a nem ragadó felével az asztalra helyezzük. A ragacsvédőjéből kivágunk a kijelző egy a matricán kivágott ablakának megfelelő méretű darabot és azt az ablakba illesztjük. Ez fogja védeni a fóliát, végleges felragasztásáig a szennyeződéstől. Ezután a fóliát ráragasztjuk a matricára, a széleit újabb szigetelőszalag csíkokkal rögzítjük. Kivágjuk szikével a mérőcsatlakozó ablakát, majd körbevágjuk a matricát. Ezután az SMD mérő-szorító helyét kell kisollóval kivágni. A matrica most kész a felragasztásra. A ragasztásnál a matricát folyamatosan gördítsük rá a dobozra, és óvatosan ujjbeggyel nyomjuk ki alóla a levegőt.