Egy kis vezérléstechnika     ASTLAB © 2007


Univerzális vezérlő interfész PC-hez


Régóta foglalkoztat már a gondolat, hogy kéne csinálni egy olyan PC-re köthető univerzális vezérlő interfészt, ami alkalmas mindenféle periféria vezérlésére-olvasására. Olyan cuccról álmodtam, ami alapvetően képes DC motorokat, léptető motorokat, RC szervókat, AC motorokat vezérelni, LCD kijelzőket meghajtani, vannak rajta digitális és analóg kimenetek, olvasni tud digitális és analóg bemeneteket, rotary encodert, mátrix billentyűzetet, lineáris és forgómérőrendszerek adatait. Ezen kívül mindazzal ami az előző bazinagy körmondatból kimaradt lehetőleg rendkívül egyszerűen bővíteni lehessen. A mikrokontroller égető robot projekt kapcsán így született a képen látható ketyere a CI4A (Control Interface for Automation), ami már képes a hozzám hasonló félőrültek azon perverz vágyát kielégíteni, hogy ha megnyomok egy gombot a számítógépen, akkor valami mozduljon meg az asztalon.Nagy előnye, hogy tulajdonképpen mindent lehet vele vezérelni, de mégis csak annyi hardver kell bele, ami az adott vezérlési feladathoz feltétlenül szükséges. Ezt a moduláris felépítés biztosítja, ami itt azt jelenti, hogy nem egy nagy panelon van mindenféle vezérlőelem, hanem a különböző perifériákhoz tartozik egy-egy vezérlő kártya. A kártyák kombinálásával a legtöbb home-made vezérlési funkció megvalósítható. Ezekből a kártyákból maximum 8 rakható bele egy ilyen dobozba. Ha a vezérlésed olyan, hogy csak reléket kapcsolgatsz, akkor csak digitális out kártyákat raksz bele, ha csak DC motort akarsz vezérelni, akkor egy DC motor vezérlő kártya kell, ha gombokat akarsz nyomogatni, aminek hatására RC szervók golyókat guringatnak egy asztalon amik ha nekiütköznek a falnak azt mikrokapcsolók érzékelik, akkor pedig egy digitális input/output és egy RC szervó vezérlő kártya kell.

Az interfészhez egy olyan okos driver tartozik, ami elfedi a felhasználó elől a hardver mélységeit. A cucc plug and pray, (az az dugd be, majd imádkozz), tehát felismeri a slot-okba bedugdosott kártyákat. Ezek alapján a hardver konfigurálása automatikusan megtörténik. A driverhez TCP/IP socketen csatlakozhatsz, és végtelenül egyszerű TEXT formátumú parancsokkal utasíthatod a perifériákat a dolguk elvégzésére. Ebből az következik, hogy kedvenc vezérelendő berendezésedhez olyan programnyelven írsz vezérlő programot, amilyenen csak akarsz. Egy dolgot kell csupán tudnod, azt, hogy az adott programnyelven hogyan kell csinálni a socket kezelést.

A socketre való utalásból sejthető volt már, hogy a szerkezetnek természetesen IP címe van, 100MBit LAN-on csatlakoztatható a drivert futtató számítógéphez. Megszűnnek a térbeli határok, a vezérelt berendezés lehet itt a szobádban, a vezérlés meg egy amerikai szerveren is futhat, ha úgy akarod.


Ha a dolog mélyebben is érdekel, akkor bővebb információkat az alábbi linkeken olvashatsz:

A hardver felépítése

A driver program

Vezérlési példák

Applikációk

Letöltések, információk


A robotokat is könnyen ki lehet nyírni. Így csináld:
mt-series fartlops youtube link YWEc09nQsAA


© HA5AST | Főoldal